Η ιστορία των δύο σχολείων

1ο Δημοτικό σχολείο Ευόσμου

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΔΑΚΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ 1ου & 14ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΕΥΟΣΜΟΥ

Το διδακτήριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου θεμελιώθηκε το φθινόπωρο του 1948 και αποπερατώθηκε το 1950 χάρη στις προσπάθειες της τότε κοινοτικής αρχής και τη συνδρομή όλων των κατοίκων του Ν. Κουκλουτζά.

Το εξατάξιο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Κουκλουτζά (όπως λεγόταν τότε) ήταν, κατά κοινή ομολογία, πρότυπο ως προς τον τρόπο δόμησής του. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι επρόκειτο για ένα σχολείο – πρότυπο στη Θεσσαλονίκη αναφορικά με τον εξοπλισμό του ( όργανα φυσικής – χημείας, βαλσαμωμένα και οικόσιτα ζώα, κήπο κ.λ.π.) και τους διδασκάλους που υπηρέτησαν σ’ αυτό. Πραγματικό στολίδι και εστία παιδείας και πολιτισμού για τον οικισμό και την ευρύτερη περιοχή. Η εν γένει άριστη λειτουργία του αποτέλεσε την απαρχή της σταδιακής ανάπτυξης του μορφωτικού επιπέδου των κατοίκων του.

Οι μαθητές του σχολείου, μαθημένοι σε παράγκες και ακατάλληλα για σχολική χρήση κτίρια, όταν πρωτοπήγαν στο νέο διδακτήριο αντίκρυσαν μεγάλες, ευάερες και ευήλιες αίθουσες διδασκαλίας, καινούρια θρανία και μια μεγάλη αυλή έτοιμη και κατάλληλη να τα υποδεχθεί για πολλές πολλές ώρες παιχνιδιού.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 η ευρύχωρη αυλή μειώθηκε, γιατί εκεί κτίσθηκαν νέες σχολικές αίθουσες όπου στεγάστηκε αρχικά το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου ώσπου μεταστεγάστηκε σε δικό του κτίριο. Πολύ αργότερα ένα κομμάτι της αυλής χωρίστηκε για να αναγερθούν εκεί οι αίθουσες του παρακείμενου νηπιαγωγείου. Τέλος, το σχολικό έτος 1999-2000 ιδρύθηκε το 14ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου και συστεγάζεται μέχρι σήμερα στα ίδια κτίρια με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου. Κατά καιρούς προστέθηκαν και νέες αίθουσες διδασκαλίας στον χώρο της αυλής για να αντιμετωπιστεί η αύξηση του μαθητικού πληθυσμού των δύο σχολείων.

Το μαθητικό δυναμικό των δύο συστεγαζόμενων σχολείων ανέρχεται σήμερα σε περίπου 500 μαθητές και μαθήτριες.

1ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου

Μια σπάνια φωτογραφία του σχολείου μας όταν ήταν ακόμα υπό κατασκευή τη διετία 1948-50.  Μπορείτε να δείτε μαθητές και δασκάλους να ασχολούνται με τη δεντροφύτευση της σχολικής αυλής !